Bugun...
NEVŞEHİR'DE TÖREN VE FESTİVALLER


Doç. Dr. Faruk Güçlü
 
 

facebook-paylas
Tarih: 30-06-2017 07:53

NEVŞEHİR İLİNDE HER YIL DÜZENLENEN TÖREN VE FESTİVALLER

Törenler, Festivaller, şölenler bir ilin geleneklerinin, göreneklerinin, ritüellerinin, tarihsel ve kültürel birikimlerinin unutulmaması ve dünyaya tanıtılması için yapılan etkinliklerdir. Bazı köylerimizde de zaman zaman küçük çaplı şenlikler yapıldığı bilinmektedir. Ancak bunlar kurumsallaşmamıştır. Kurumsallaşma yolunda olan etkinliklerden bazılarını anımsamak gerekirse, başlıcaları şunlardır:

Hacı Bektaş-i Veli Anma Törenleri; 16-18 Ağustos

Her yıl Hacıbektaş Belediye Başkanlığı öncülüğünde uluslararası düzeyde düzenlenen bir anma törenidir. Hacı Bektaş Dergahı 1964 yılında 16 Ağustos günü müze olarak açılmıştır. 16 Ağustos 1964 tarihiden itibaren her yıl 16-17-18 Ağustos günlerinde ulusal çerçevede 1990 yılından itibaren de uluslar arası çerçevede Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri olarak düzenlenmektedir. Nevşehir ili genelinde yapılan en büyük ve en kapsamlı kültür ve sanat içerikli festivaldir. Daha da geliştirilmesi ve uluslararası katılımın artırılması gereklidir.

Ürgüp Bağbozumu Festivali;  13-14 Eylül

Ürgüp Belediye Başkanlığı tarafından üzüm üretimini teşvik ve tanıtmak amacıyla düzenlenmektedir. Yaklaşık 47 yıldır aralıksız kutlanmaktadır. Festival çerçevesinde şarap ve üzüm yetiştirmesi konusunda değişik yarışmalar yapılmaktadır. Ancak festivalde görsellik öne çıkarılarak kültürel ve tarihsel boyutun yadsındığı görülmektedir.

Avanos Turizm ve El Sanatları Festivali; 31 Ağustos

Avanos Belediyesince her yıl düzenlenen festival yöresinin turistik özelliklerinin ve el sanatlarının tanıtılmasını amaçlamaktadır. Henüz kurumsallaşmasını tamamlayamamıştır.

Kozaklı Termal Kaplıca Festivali; 19 Temmuz

Kozaklı Belediyesi tarafından ilçenin tanımı amacıyla 2014 yılından bu yana düzenlenmek tedir. Ancak festival sadece bazı ses sanatçılarının ilçeye getirilerek şarkı, türkü söylemelerinden ibaret kaldığı için kalıcı ve etkili hale gelememiştir.

Kaymaklı Kültür ve Kaymak Festivali; 14 Ağustos

Kaymaklı Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Kasabanın ve kasabaya adını veren kaymağın tanıtılması amacını taşımaktadır. Henüz kurumsallaşamamıştır.

Göreme Kapadokya Yöresel Tatlar ve Yemek Festivali; Nisan ayı

Türkiye Aşçılar Federasyonu, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu ve Kapadokya Aşçılar Derneği'nin iş birliğiyle düzenlenen bölgenin yöresel tatların yer aldığı festivalde bölgenin yöresel tatları tanıtılmaktadır. Bu yıl 14’üncüsü düzenlenmiştir.

Doğala Ertaş Yaylası Şepe Şenliği; Temmuz ayı

Ertaş Yaylası Şepe Şenlikleri, Doğala Köyü Muhtarlığı ve Nevşehir Doğala Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilmektedir. 2002 yılından bu yana yapılan Şenlikte şepeler pişirilirken en iyi şepeyi yapana ödül de verilmektedir. 
Bunun yanı sıra şenliklerde birçok ödüllü oyunlar düzenlenmektedir. (Şepe; saçta pişirilen bir çeşit katkılı yufka ya da ekmek)

Aksalur Kiraz Festivali; 20 Haziran

Ürgüp’ün Aksalur Kasabasında her yıl 20 Haziran tarihinde yapılan törenler bir gün sürer. Bu etkinlikle kasabadaki kiraz üretimini geliştirilmesi ve tanıtılması amaçlanmaktadır.



Bu yazı 1835 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI