Bugun...
Şepe Şenlikleri Üzerine


Doç. Dr. Faruk Güçlü
 
 

facebook-paylas
Tarih: 22-10-2017 15:56

Nevşehir ili ve özellikle Kapadokya yöresi derin tarihi izleri taşımasına, binlerce yıldır değişik kültürleri misafir etmiş olmasına rağmen kültürel şenlikler açısından yeterince gelişmiş değildir. Hacıbektaş ilçemizde her yıl yapılan anma törenleri, Ürgüp Bağbozumu festivali, Avanos’ta yapılan şenlikler hep küçük çaplı kalmış uluslararası boyuta bir türlü taşınamamıştır.

Şepe değişik anlamlara gelmektedir. Türkçe sözlükte şepe: sulu sepken yağan kar; boğa gerdanındaki sarkık et; mayasız hamurdan yapılan sac ekmeği olarak tanımlanmaktadır.

Ertaş Yaylası’nda bu yıl 15’ncisi yapılan Şepe şenlikleri Doğala köyü muhtarlığı ve Nevşehir Doğala Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilmektedir. Şenliklere Doğala köyü halkının neredeyse tamamı katılmaktadır. Şenliklere Derinkuyu, Nevşehir ve çevre köylerden de bir çok kişi katılmaktadır. 2002 yılından bu yana yapılan şenlikte şepeler pişirilirken en iyi şepeyi yapana ödül de verilmektedir. 

Bunun yanı sıra şenliklerde birçok ödüllü oyunlar düzenlenmektedir. Akşam saatlerine doğru yerli sanatçılar eşliğinde vatandaşların oyuna katılması sağlanmaktadır.

Kültür Bakanlığının, Nevşehir Valiliğinin, Derinkuyu Belediyesi ve Kaymakamlığının şenliğe etkisi ve katkısı nedir bilemiyorum. Ancak siyasilerin hazır seçmeni bulmuşken şenliğe gelip nutuk attıklarını biliyorum.

Yöre halkının eski bir kültürü yaşatma adına kendi kendisine geliştirdiği bu şenliği kültürel bir boyuta taşımak ve daha derli toplu ve anlamlı bir biçimde yapmak sanırım il kültür müdürlüğümüzün görevleri arasında olmalıdır.



Bu yazı 1686 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI