Bugun...
VEDAT TÜRKALİ’NİN NEVŞEHİR GÜNLERİ


Doç. Dr. Faruk Güçlü
 
 

facebook-paylas
Tarih: 14-07-2017 10:17

“Salkım salkım tan yelleri estiğinde 
Mavi patiskaları yırtan gemilerinle 
Uzaktan seni düşünürüm 
İstanbul Binbir direkli Haliç'inde akşam 
Adalarında bahar 
Süleymaniye'nde güneş 
Hey sen ne güzelsin kavgamızın şehri” 

Türk edebiyat dünyasının ve siyasi yaşamının renkli simalarından birisidir Vedat Türkali. Yaşamının bir noktasında Nevşehir’e yolu düşmüş ve ilimizde edebiyat öğretmeni olarak görev yapmıştır. İşte o yıllarda yazdığı “Bekle Bizi İstanbul” isimli şiiri şarkılara yansımış ve dillere destan olmuştur.

Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz ünlü yazarımız Vedat Türkali’nin yazdığı daha sonra Edip Akbayram tarafından şarkı olarak söylenen “Bekle Bizi İstanbul” şiiri bir şehre duyulan özlemi, sevgiyi en iyi anlatan şiirlerden biridir. Daha sonra bu şarkı sol siyasettin marşı haline de dönüşmüştür.  

Şiirin öyküsü de ilginçtir ve öykü Nevşehir’de geçer.   O yıllarda Nevşehir’de edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Vedat Türkali, bu şiiri İstanbul’da yaşayan ve kızı Deniz Türkali’ye hamile olduğu için Nevşehir’den İstanbul’a dönen eşi Merih Pirhasan için yazmıştır. 

O zamanki Nevşehir Milli Eğitim Müdürü bir sürgün öğretmen olan Vedat Türkali’ye eşi doğum yaptığı halde izin vermiyordu. Doğum yapan eşini ve çocuğunu göremiyordu. Bu şiir işte bu özlemi ve bu acıyı yansıtıyordu.

Gerçek adı Abdülkadir Pirhasan olan Vedat Türkali, Abdülkadir Pirhasan adıyla yazdığı senaryolar 60'lı yıllarda sansür kurulundan geçmeyince yönetmen arkadaşı Atıf Yılmaz O'na bir tavsiyede bulunur ve takma isim kullanmasını önerir. Bu öneriye uyan Abdulkadir Pirhasan Vedat Türkali takma adını kullanır. Böylece sansür kurulunu atlatır. Türk toplumu onu bu isimle bilir.

Vedat Türkali'nin iki çocuğu vardır: Her iki çocuğu da toplumca tanınan isimlerdir. Tiyatrocu Deniz Türkali (Pirhasan) ve yönetmen Barış Pirhasan.

Rahat uyu ustam.



Bu yazı 1773 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI