Bugun...
Bağnazlık


İbrahim Selvi
 
 

facebook-paylas
Tarih: 04-04-2018 07:53

İnsan suretine bürünmüş, medeni bir vizyon kazanmış varlık görünümü sergileyen insanımsı  adem oğulları var aramızda. Bu varlıklar her ne kadar fiziki görünümleri insan suretinde olsalar da içlerinde barındırdıkları haleti ruhiyeleri, düşünce, eylem ve refleksleri insani terbiye kazanamamış, medeni eğitimden yoksun kalmış, ruhsal evrime uğramamış varlıklar. Sureti insan, sığreti canavar olan bu tiplerle hayatın bir çok alanında karşılaşıyoruz. Trafik magandası, mafya bozuntusu, eşkıya, terörist diyebiliyoruz. Bir de eylemleri insani söylemleri,  düşünce ve  fikirleri günümüzle bağdaşmayan bilimsellikten yoksun, aklı  öğretiyi ön yargı ve duygularına teslim eden bağnazlık müessesesi var ki bu durum daha da yaygın ve aktif durumda. Geçtiğimiz haftanın gündemi siyaset cephesinin de konusu bu sözünü ettiğimiz bağnazlığa karşı çıkış ve engellenmesine yönelikti.

İnsanın büyük davası, savaşı kendine, ruhunu, düşünce,  fikir ve  inançlarını insanileştirmesine yöneliktir.  Bilim, bilgi adına edindiğimiz doğrular sorgulanıp günümüz insanının ihtiyacını giderecek, kolaylaştıracak, esenlik ve yaşama sevincini artırmasına yönelik olacaktır. Aksi durumda düşündüğünüz uygulanmakta olan tüm soyut ve somut kavramlar eğer yaşadığımız çağın insanının ruhen ve bedenen ihtiyacını karşılamıyor aksine, insanın yaşamını zorlaştırıyor, yaşamı çekilmez, anlamsız yapıyorsa bugün, diyebiliriz ki karşımıza çıkan marjinallik bağnazlıktır, kabul edilemez idari, içtimai  uygulamalardır.

Kayseri Hava Limanının girişinin sol yakasında askeri bir birlik var. Hava limanına gidenler görmüştür, Hava Meydan Komutanlığı olabilir. Benim dikkatimi bu birliğin nizamiye kapısının girişinde Hava Limanına gidenlerin de yakından görüp okuyacakları açıklıkta bir tabela var. Bu tabeladaki yazı şöyle: -VATANINI EN ÇOK SEVEN İŞİNİ EN İYİ YAPANDIR-  benim çok hoşuma gitti, ne güzel birlik ne güzel komutan. 

Özellikle şehir içinde yayaların karşıdan karşıya geçmek istediklerinde trafikteki araçların yayaya karşı göstermedikleri saygı, yol vermemek günümüzün en bağnaz davranışı. Bir anne elinde çocuğu ile karşıya geçmek istiyor, o demir yığınının içindeki insanımsı, aksine gaza basıyor. Arkadaşım, benim ülkem medeni. Ben bayrağımı, ülkemi, vatanımı seviyorum. Mevzu vatansa gerisi teffaruattır diyen ezberci adam, sen, daha insanın ne olduğunu, insanına saygıyı öğrenmemişsin, sen toprak için mi şehit olacaksın? Toprağı vatan kılan insan için mi? Bu durumları hazmederek sövmeden sorgulamamız ve insani reflekslerimizi bugün, inançsız, kafir, gavur, Hıristiyan, onların dini yok, Ateist dediğmiz toplumların insani ilişkilerinin seviyesine çıkarmamız gerekmez mi?

Trafikte daha da vahim durumlar oluyor ki, araç otobüs durağına, yeşil ışıkta karşıya geçen yayaya, kaldırımdaki yürüyen yayaya, mağazaya rastgele nereye gelirse dalıyor.

İnsanın yükü ağır, insanın sorumluluğu çok; eğer bugün biz bu sorumluluktan, görevden kaçar, üşenir, boş ver dersek, yarın bizden sonra gelecek nesillere sadece toprak bırakmak yetmiyor.

Bak, geçmişte Osman oğullarının yaşadıkları dönemde reform yapmamaları, yapamamaları bugünün toplumu gelişmiş ülkelerin karşısında ben de varım diyemiyor. Yıl 2018. Askerimizin yerli  piyade tüfeğini yeni yapıyoruz, henüz seri üretime geçmiş değiliz.



Bu yazı 987 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI