Bugun...
İnce Muharrem, Anayasal Cumhurbaşkanlığı ve Gülşehir Belediyesi


İbrahim Selvi
 
 

facebook-paylas
Tarih: 07-06-2018 11:39

Çukurova’nın yağız delikanlısı ulu çınarı büyük üstad rahmetli Yaşar Kemal’in kaleme aldığı efsane yapıt İnce Mehmet romanı dünyaca meşhurdur. Çukurova’da Ağa düzenine karşı yaşanılan bir başkaldırıyı anlatır, efsaneleştirir.

CHP’de AKP’nin onaltı yıllık engellenemeyen tek parti iktidarına karşı İnce Muharem’i çıkarmış bulunmakta. İnce Muharem’i Nevşehir mitinginde yakından izledim. Profesyonel  politikacıdan öte öğretmen karakteri daha ağır basan adına uygun tam bir İnce Muharem. İnce, meydandaki kalabalık diyecem ama nerde o şehir nerde o meydan, “dar bir cadde mi desem sokak” Caddeye toplanmış partili, partisiz Nevşehirlileri İnce eliyle selamladı. Mitinge katılım oranının beklenilenden daha çok olduğunu gözlemledim. Sayın İnce’nin kalabalıkla sağladığı iletişim dil ve üslubu politika lisanı dışında ders konusu siyaset olan dinleyici öğrencileri çağrıştıran üslup miting alanına hakimdi. Hatta İnce babacan tavırlarıyla da dikkat çekti. Dinleyiciler alkışlamaktan çok dinlemeyi tercih ettiler, İnce birkaç kez dinleyicilere sorular sorarak sorduğu soruları kendisi cevapladı.

İnce, ben herkesin cumhurbaşkanıyım, parti rozetimi çıkardım dedi. İnce Muharem platforma yalnız çıktı. Bölgenin millet vekillerini tanıtmadı, partisine vurgu yapmadı.

İnce Muharem’in Kapadokya mitingine yönelik izlenimlerim bu kadar ile sınırlı değil ancak diğer konulara alan bırakalım. İnce’ye tuttuğu yolda başarılar dilerim.

TANIMLANMAYAN YASAL SINIRLAR

Anayasa,  meclisle yönetilen demokratik ulusların yürütmenin, icranın alanını, yetki ve sınırlarını tanımlar. Son günlerde son zamanlarda Anayasa yürütmeye ne kadar yetki, nereye kadar sorumluluk veriyor doğrusu tanımlamak belirlemek yeni oluşan Anayasa ile imkansız.

AKP’nin adayı genel başkanı Erdoğan, ben Bakanların sayısını azaltacam diyor. Bakanların azalıp çoğalmasına meclis mi karar verecek, Başkan mı istediği için Bakan sayısı azalacak. Sarayda oluşacak kurul  üst meclis, TBMM’deki seçilen Milletvekili  alt Meclis mi oluşturacak?

İlerde Partisiz Cumhurbaşkanı aday olur seçilirse, meclis, partili Milletvekillerinden mi oluşacak?

Mevcut Anayasa tarafsız Cumhurbaşkanlığına müsade ediyor mu? Sonra yeni sistemin adı her ne kadar Cumhurbaşkanlığı olsa da pratikte,  parti Başkanı olan Cumhur Başkanlığı adayı popülizmi gerekli kılan politik makama dönüştüğü kesin. Cumhurbaşkanlığının geçmişteki anlamı çağrışımı yenisiyle tamamen farklı.

Sayın İnce ben seçilirsem eski sisteme Parlamenter sisteme dönecem demekte, kendisi de eski sistem algısıyla seçim çalışması yapıp bu yönlü politika izlemekte. AKP yeni Cumhurbaşkanlığı sistemini on yılda ancak gerçekleştirdi. CHP bu süreci tersine ne kadar zamanda ve de Mecliste sahip olacağı ne kadar Milletvekili ile yapabilecek?

Doğrusu bu ve buna yakın onlarca soruyu doğru Anayasayla çelişmeyecek ölçüde tanımlamak yetki sınır belirlemek olası değil.

BELEDİYE ÇALIŞIYOR

Şarkın özünden gelmiyorum doğrusu ancak, şark kültürü özüme genlerime işlemiş. İltifat etmesini bilmem. En büyük iletişim zevkim insanları ölçüsüz eleştirmek ve bunu yaparken ne kadar aşağılarsam kendimi büyüteceğimi sanmam ve bundan büyük keyif almam. İnsanlara anlamsız argoya kaçan eksik ve kusurlu yönlerini keşfedip uygunsuz lakap, unvan takıp takıştırmak yakıştırmak benim işim. Hep açıklarını kötü ve/veya benim beyinsiz ölçüme uymayan davranışları ölçüsüz nitelik, niceliksiz yermek, suçlamak ufatıp, ufalayıp hiç etmek. Güya olmayan aklım beyinsizliğim bilgisizliğimle muhatabı aşağılamak. İşte ben bu toplumun ürünüyüm. İnsanları yaşarken doğru iş uğraş ve erdemli yönlerini de görüp su yüzüne çıkartmak, aşırıya kaçmayan doğru tahlil ve takdir duygularını barındırmam bunu muhatabıma karşı lisana getirmem, getiremem, ayrıca takdir etsem dahi bunu dillendirmem, yaşadığım toplumda şiddetle hoş karşılanmaz, yağcılık yalakalıkla suçlanırım ki; bu da haklı olarak son derece aşağılık bir durum kabul edilir. Neyse bu kadar demagoji anlayana kafi…

Gülşehir’de bir yıl önce başlayan alt yapı çalışmaları devam ediyor. Gülşehir Belediyesi çalışanları özellikle sahadaki işçi çavuşları, işçiler, sucular ve temizlik görevi yapanlar daha doğrusu bütün Belediye çalışanları gerçekten insan üstü bir gayretle ordan oraya, burdan diğer sokağa öyle koşturmaktalar ki bunu görüp anlamamak, takdir etmemek insani bir duyu davranış olmaz. Bu çalışan kardeşlerime bakıp bir çok duyuyu bir anda yaşıyorum, gurur duyuyorum, takdir ediyorum, seviyorum. Allah gayretlerini boşa çıkarmasın, işleri aşları bereketli yuvaları şen mutlu olsun. Gülşehir Belediye Başkanına ve bütün çalışanlarına selam olsun. Bütün kalbimle kutluyor, başarılar diliyorum.



Bu yazı 1012 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI