Bugun...
KAPADOKYA MİLLİ PARKI


İbrahim Selvi
 
 

facebook-paylas
Tarih: 15-10-2019 17:30

Bir düşün, hayalin olsun seni peşinden sürükleyecek.

Bu günlerde, uzmanlar, gençlerde hayalciliğin ön planda olmasını ısrarla  istiyorlar. 

Hayallerin insanı tahrik ettiğini, üretme, bir şeyler yaratma reflekslerini harekete geçirdiğini anlatmaya çalışıyorlar.

Hayallerimiz olsun, bize umut versin, yaşama, kazanma şevki,  heyecanı katsın ruhumuza. Çoğu yaşanılan tanık olduğumuz olaylar her ne kadar bize, yaşama karşı  kırılma, karamsarlık, hayata karşı olumsuzluk çağrıştırsa da; ben, hiç usanıp bıkmadan yaşamı dizayn etmek, imar etmek, maksimum seviyede yaşam kalitesi diyorum.

Biz  neden başaramayalım, kesinlikle olacak başaracağız demeliyiz diye düşünüyorum. Bir işe inanmak o iş için eylemin yarısı demektir.

Şehirlerimiz arasında zaman zaman yaşam kalitesi, yaşanılabilir seviye belirleniyor. Hesapsız, ölçüsüz imara açılan ve denetimsiz büyüyen şehirler, maalesef  bu yarışın  dışında kalmakta. Oysa bu şehirlere geçmiş hükümetler de bu günki hükümetler gibi büyük maddi kaynaklar aktardılar. Bu kaynaklar, projeler bu şehirleri,  agresifleştirip yaşam kalitesini düşürmekten başka bir işe yaramadı.

Bizim, Nevşehir Kapadokya olarak bir şansımız var ve birçok da hayalimiz olmalı. Henüz şehrimiz yeni gelişmekte. Şehrimizin imar ve alt yapı projelerini daha  bilimsel, görsel ve gelişmiş yaşanabilir  şehir standartlarına uyarlı yapabiliriz. Bunun için dünyanın gelişmiş  çevre şehir tasarım  kurumlarından yardım alabiliriz. Şehrimizin, engellenemeyen bir hız ile durmadan gelişi güzel büyümesinin yerini;  daha disiplinli,  yavaş, insani öğeleri ötelemeden ve kaliteli bir ivme ile büyüme yaratabiliriz.

Belki çok önceden olması gereken ve de gecikmiş bir proje var, Nevşehir için. En kısa zamanda Ankara - Nevşehir ve Nevşehir- Kayseri arası  hızlı tren yapılmalıdır. Nevşehir ve ilçelerinin, tüm Kapadokya bölgesinin tarihi varlıkları sıkı korumaya alınmalı, sit alanları, görsel yamaç ve tepeler ısrarla korunup Türkiye´nin özel konumlu Milli Parkı statüsü kazandırılmalı.

İnsanlar, hızlı trenler ile yurdun her yanından hafta sonları gelip bölgede kalabilmeli, hafta sonunu Kapadokya´da geçirebilmeli. Güzel olmaz mı? Nevşehir`i Türkiye´nin bir marka şehri yapabiliriz, neden olmasın? Nevşehir, geçmişi ile tarihi dokusu ve gizemli görselliği, dünyanın hiç bir yerinde olmayan peribacaları, tarihi kaya kiliseleri, kültürel dokusu ile bunu çoktan hak ediyor.



Bu yazı 639 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI