Bugun...


Gülşehir Ne Zaman Geri Kalmış?
Gülşehir'in, mübadeleden sonra ekonomik olarak geri kaldığı bildirildi.

facebook-paylas
Tarih: 22-02-2021 09:12
Gülşehir Ne Zaman Geri Kalmış?

Gülşehir'in ekonomisinin, 1923-1925 mübadelesinden sonra geriye gittiği belirtildi.
 
Filiz Kılıç ve Mehmet Kılıç imzalı Avanos Araştırmaları internet sitesinde yayınlanan bir makalede mübadele konusu işleniyor. "Mübadelede Arapsun" başlığı ile verilen yazıda, Niğde sancağına bağlı Aksaray vilayeti Arapsun kazasının mübadeleden etkilenen yerlerden birisi olduğu ifade ediliyor.
Makaleye göre, 1914'de 20.600 kişi olan Arapsun'un nüfusunun 15.788'i Müslüman, 4.800'ü Rum, 12'si Ermeni ve 1'i de Protestan idi. Mübadelede gayrimüslimlerin yerine Selanik'in Serfice, Kozana, Saltuklu, Erbilli, Sararlar, Tekeller, Biceli, Acumurlu, Akpınar, Ergamış, Şahinler, Karacalar, Keçililer, Astlar, Karaferye ve Kazanamuran köy ve kasabalarından köylü ve çiftçiler yerleştiriliyor. Gelen göçmenlere, gayri müslimlere ait olan evlerin yanında 952 dönüm tarla, 1286 dönüm bağ ve 111 dönüm bahçe dağıtılıyor. Ayrıca 1 mağaza, 66 dükkan, 1 değirmen ve çeşitli binalar da bulunuyor.
 
Gülşehir'in önemli bir dönüm noktasını aydınlatan yazı şöyle devam ediyor: "Mübadele ile giden gayrimüslimler çoğunlukla zanaatkar veya ticaret erbabı insanlardı. Çoğu İstanbul'da Avrupa ile ticaret yapıp bol para kazanıyorlardı. Burada kalanlar hali dokuyor, bağcılık yapıyor, nalbantlık, duvar ustalığı vs. işlerde çalışıyordu. Bu sebeple Arapsun ekonomisine önemli katkıları vardı. Mübadele ile gelen Müslümanlar ise köylerde tarım ve hayvancılık yapan çiftçi, fakir insanlardı. Bu sebeple de kasabanın ekonomisine doğrudan katkıları yoktu. Usta ya da zanaatkar olmadıkları için herhangi bir imalat yapma yeteneğine de sahip değillerdi. Ticareti bilmiyorlardı. Bu sebeple mübadeleden dolayı Arapsun ekonomisi olumsuz etkilendi."
Yazıda, göç ettirilen Hristiyanların ellerinde birikmiş sermaye bulunması ile o dönemde Arapsun ekonomisine büyük katkıları olduğu belirtiliyor.
 
Ayrıca, Nevşehir'de mübadele edilen Rumlardan bir kısmının aslında Hristiyan Karaman Türkleri olduğu da vurgulanıyor. 
Makalenin tamamını okumak için tıklayınız: Avanos Araştırmaları



Kaynak: https://www.avanosarastirmalari.com/yakin-tarihimizde-yasanan-mubadele-ve-arapsuna-yerlesen-muhacirler/

Bu haber 1080 defa okunmuştur.

Gülşehir Nöbetçi Eczaneleri
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
YUKARI