Bugun...


2600 Yaşında Karadut Ağacı
Cemel Höyüğündeki tarihi karadut ağacı ne halklar, ne devletler gördü.

facebook-paylas
Tarih: 01-09-2015 01:11
2600 Yaşında Karadut Ağacı

Gülşehir'in kuzeydoğusunda yer alan Yeşilöz köyünün 4,5 km. kuzeybatısındaki köyün eski adıyla anılan Cemel Höyüğünde yörenin en yaşlı ağacı var. 

23 metre yükseklikteki höyüğün kuzeybatı eteğindeki toprak katmanlarında gövdesi toprağa gömülü olan 2600 yaşındaki bu karadut ağacının, Medler zamanından kaldığı tahmin ediliyor.

Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Hellenistik ve Roma Dönemlerinde yerleşildiği tespit edilen Cemel Höyüğü de bölgenin önemli höyüklerinden biri. 

Geçtiğimiz yıllarda İtalyan bilim adamları bu höyükte bulunan üç karaduttan en yaşlısının 2600 yıllık olduğunu saptadılar. Cenova Üniversitesi Mağara Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Roberto Bixio başkanlığındaki bir uzman heyetin yaptığı yaş belirlemesi ile karadut ağacının 2600 yıllık olduğu ortaya çıktı. 

Yörede yaşayan Medler tarafından dikildiği sanılan tarihi karadut ağacının anıt ağaç statüsü içerisinde değerlendirilerek koruma altına alınması gerekiyor. Ana gövdesi toprak altında kalmış olan 18 metrelik tarihi karadut ağacının ikiye ayrılmış budaklarının her birinin bir gövde şeklinde ayrıştığı ve her bölümün dörder metre çapında olduğu görülüyor. Hatta budaklarından biri, kendini taşıyamadığından gövdeden ayrılmaması için yerel halk tarafından altı taşlarla desteklenmiş.      

Cemel Höyüğündeki üç adet tarihi karadut ağacı her yıl düzenli olarak lezzetli karadut ürünü veriyor ve yöre halkı, hatta ta uzak yerlerden gelenler bile, meyvelerini toplayıp reçel yapıyorlar. 




Bu haber 7052 defa okunmuştur.

Gülşehir Nöbetçi Eczaneleri
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
YUKARI