Bugun...


İçimiz Boşalmış!
Gülşehir'in de içinde bulunduğu bazı ilçeler, Nevşehir'de 1965 yılından beri ihmal edilmiş!

facebook-paylas
Tarih: 24-12-2016 09:36
İçimiz Boşalmış!

Yazarımız Doç. Dr. Faruk Güçlü, yeni yazısıında Nevşehir'in 1965 nüfus sonuçları ile 2015 yılının nüfus sonuçlarını karşılaştırıyor. 

Bu nüfus sonuçlarına göre Nevşehir merkezin nüfusu, azalan diğer ilçe, kasaba ve köy nüfusuna oranla hızla artarken, şehir ve kırsal alan nüfusu ters bir orantıyla yer değiştiriyor. Yani şehir merkezlerinde nüfus artıyor, köylerde nüfus düşüyor. Yazarımız, boşalan köylerle birlikte ülkenin üretim damarının kesildiğini ve şehirde tüketim toplumu oluşturulduğuna vurgu yapıyor.

Nevşehir'de azalan nüfus ve boşalan köylere karşılık, Nevşehir halkının ısrarla aynı ekonomik politikaları uygulayan sağ partilere oy verdiğinin altını çizen yazarımız Güçlü, bu gidişle ekonominin bir darboğaza sürüklenebileceğinin sinyalini veriyor.

Yazarımızın belirttiğine göre Nevşehir'de en fazla göç veren ilçeler, Hacıbektaş, Kozaklı ile Gülşehir ilçeleri... Hacıbektaş'ta 1965 yılında 20 bine yakın insan yaşarken, bugün bu rakam 11 bine düşmüş durumda. Yani yarı yarıya boşalmış bir Hacıbektaş var şimdi... Aynı şekilde 1965 nüfusu yaklaşık 22 bin olan Kozaklı, günümüzde neredeyse yarıya yakın azalarak 14 bine düşmüş. Gülşehir'de de durum farklı değil. 1965 nüfusu 26 binken, 2015 nüfusu 22 bin olmuş. Bu saydığımız ilçelerde özellikle köy nüfusları aşırı azalıp, şehir nüfusları nispeten artmış.

Derinkuyu, Avanos ve Ürgüp'te köy nüfusları azalırken, şehir merkezlerinde artış var. Burada Derinkuyu ovasının verimli yapısı ile Ürgüp ve Avanos'taki turizmi göz ardı etmemek gerek. Avanos'ta 1965’te toplam nüfus 28 bin iken, 2015’te 33 bine yükselmiş. Ürgüp'te 1965 nüfusu 28 bin iken, 2015’te 34 bine yükselmiş. Derinkuyu'da ise 1965’de nüfus 12 bin iken, 2015'te 20 bine yükselmiş. Örneğin Derinkuyu'da 1965'te nüfusun 4 bini merkezde, 8 bini köylerde yaşarken, 2015'te 14 bini merkezde, 6 bini köylerde yaşamaya başlamış.

Bu nüfus karşılaştırmalarından çıkan sonuç, bulunduğu yerde doymayan ve uygulanan ekonomi politikalarıyla büyük merkezlere doğru göç ettirilen Nevşehir'in üretim toplumundan çıkarılıp, tüketim toplumuna doğru kaydırılmış olmasına rağmen, halkın kendi durumundan memnun olarak yine bu politikaları uygulayan partilere oy vermeleridir diyebiliriz. 

Doç. Dr. Faruk Güçlü'nün yazısını buradan okuyabilirsiniz: Nevşehir'de Boşalan Köyler




Bu haber 1328 defa okunmuştur.

Gülşehir Nöbetçi Eczaneleri
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
YUKARI