Bugun...


"Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan"
Gülşehir Belediyesi mübarek Ramazan ayını karşılama mahyası astı.

facebook-paylas
Tarih: 05-06-2016 20:30
"Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan"

Gülşehir Belediyesi, müslümanlarca kutsal sayılan eski Hicri takvimin Ramazan ayına yarın girilmesi ve bu ayda oruç tutulması nedeniyle Nevşehir Caddesi üzerine karşılama mahyası astı.

Ramazan ayı:
 
Ramazan (Arapça: Ramaḍan), Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayıdır. İslamiyette Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.

Ramazan, "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.

Sevan Nişanyan'ın verdiği bilgilere göre Ramazan, İslam öncesi Arap ay takviminde Temmuz-Ağustos aylarına verilen isimdir. Bu takvimde aylar 12+1 sistemi (3 yılda bir ilave edilen 1 ay) sayesinde en fazla 30 günlük kaymalarla yılın aynı zamanlarında yaşanmaktaydı.

Günümüzde Ramazan ayının zamanı, Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvime göre belirlenmiştir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, Miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene Miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.

Ömer'in hilafeti zamanında Arap yarımadasında Persler, Romalılar ve başka medeniyetlerin kullandığı güneş ve ay takvimleri kullanılmaktaydı. Hicaz-Asir bölgesinde ise hem güneş hem de ay takvimi kullanılıyordu. Takvim oluşturma fikri ortaya çıkınca yapılan istişareler sırasında sahabeden Ali bin Ebu Talib, oluşacak takvimin peygamberin Medine'ye hicretini başlangıç tarihi olarak önermiştir. Bu görüş kabul edilmiştir, fakat peygamberin hicretinin ay takviminin ilk ayı olan Muharrem'e değil de Rebiulevvel'e denk gelmesi sonucunda tarih geriye alınmıştır. Buna göre Hicri takvimin başlangıcı Miladi 23 Temmuz 622'ye denk gelir ve yılın dokuzuncu ayı da böylece Ramazan olur. Ramazan ayından önceki Hicri ay Şaban, Ramazan'dan sonraki ay ise Şevval ayıdır.

Hicri takvimin salt ay takvimi olması sebebiyle, bu takvimdeki ayların mevsimlerle ilişkisi yoktur; güneş takvimine göre her yıl ayların pozisyonu değişir ve böylece aylar mevsimler arasında gezinir; belirli bir mevsimin ayı olmazlar. Bu sebeple Ramazan ayı ve oruç dönemi her yıl değişir.

Ramazan orucu:

Bakara suresine göre Kuran'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kuran onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185)”

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.




Kaynak: tr.wikipedia.org

Bu haber 1280 defa okunmuştur.

Gülşehir Nöbetçi Eczaneleri
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
YUKARI