Üzümden pekmez yapılır, pestil yapılır ve şarap-sirke de bol miktarda üretilirdi. Üzüm ürünleri para ettikçe bağcılık gelişir ve yöre kalkınır, bayındır hale gelirdi.
Hevenklik, buzgulu, çavuş üzümü, ağ dirmit, horoz daşşa, tavşan kanı, keten gömlek, Kayseri karası, buludu, bannak üzümü ve diğerleri... Bu yerel üzüm çeşitleri gittikçe unutulmakta, geleneksel bağcılık ortadan yok olup, günümüzde Fransız üzüm çeşitleri bağın ana vatanı Kapadokya'yı kaplamakta...
Doç Dr. Faruk Güçlü bu yazısında Kapadokya Üzümlerini ele aldı. Artık Kapadokya'da Fransız çeşitleri boy gösterse de yerel ve geleneksel üzüm çeşitlerini dile getiren bir yazı kaleme aldı.
Yazıyı okumak için buradan açabilirsiniz: Kapadokya Bölgesi Üzümleri