Bugun...
Osmanlı Özlemi Duyanlara


Ali İhsan Açıkgöz
 
 

facebook-paylas
Tarih: 10-02-2015 23:59
Avusturyalı  tarihçi  J. Von  HAMMER   1799 yılında Türkiye'ye tercüman  olarak gelmiş ve  1807  yılına  kadar kalmıştır. Bu dönemde  devlet  adamları ile  görüşmeler ve  Osmanlı  arşivlerinde incelemeler yapmıştır.  1807 yılında Türkiye'den ayrıldıktan sonra Venedik, Avusturya, Almanya, İngiltere, Roma ve Fransa  arşivlerini inceleyip,  beş yılda 1832  yılında İkinci Mahmut   döneminde ciltlerle  Osmanlı Tarihi yazmıştır. İkinci Mahmut tarafından ''Nişan-ı  İftihar'' ile taltif edilmiştir.    
 
1851 yılında Osmanlı Encümeni  Danişi  üyeliğine seçilmiştir. Osmanlı ve Müslüman hayranı olduğundan öldüğünde  isteğine uygun olarak  bir Müslüman gibi Viyana'da defnedilen  ve mezarı  Müslüman mezarları tipinde olan, mezar taşında  Yusuf  Bin HAMMER  ve  Kuran'dan   ayetler yazılı olan  J. Von  HAMMER'in  Osmanlılar ile ilgili yazdığı  tarih kitabından bazı alıntılar dile getirilmiştir.        
 
Osmanlı  padişahlarının   harem dairesinde bulunan cariyelerinden beğendiği  kızları Haseki kabul ederek eş olarak  aldığını ifade  etmektedir. Bunların sayısı kesin belli değildir. Zira   padişah   Üçüncü Murat'ın  öldüğü zaman  yüz iki  çocuğundan  yirmi yedi kız   ve yirmi erkek  çocuğunun  hayatta olduğunu  yazmaktadır. Bu yüz iki çocuk kaç kadından doğmuştur. İşte  padişahın  ne kadar cariye ile evlendiğinin bilinmeyeni... 
 
Bir çok padişah  küçük yaşta  tahta oturmuştur. Bunlar arasında  padişah olduktan sonra  sünnet olanlar da vardır. Küçük yaşta  padişah olanlar adına devlet  idaresi  naip olarak  Türk olmayan ve gayri Müslim  olan anneleri tarafından yürütülmektedir. Okuyup yazması  olmayanlar sadrazam olmuştur. İdamlar  mahkeme kararı ile değil,  Şeyhülislam'ın fetvası ve padişahın emri ile yerine getirilmektedir. 
 
İşte özlenen  Osmanlı devlet  yaşantısı  ve idaresi böyledir. Osmanlı  dostu ve  hayranı olan  J. Von HAMMER'in anlatımlarını dile getirdim,  gayem  Osmanlı devletini kötülemek değildir. Bir de  bizleri bu günlere getiren, o yıllarda  erkek nüfusun  % 7'si,  kadınların % 02'si  okuma yazma  bilirken, bu gün  % 90'dan fazlasını  okuma yazmaya kavuşturan,  kadınları  haremden ve perde arkasından gün yüzüne çıkaran,  kadınlara seçme ve seçilme  hakkını veren,  çok evlilikten tek evliliğe kavuşturan, devrim yasaları  çıkarıp Türkiye'yi  modern devlet haline getiren  Atatürk  ve arkadaşlarına ''iki ayyaş,  90 yıllık dönemi Osmanlı'nın reklam arası'' diyen ve onlara bu hakları verenlerin   değerini  bilmezlerin durumunu okuyucuların takdirine bırakıyorum.                                                                          


Bu yazı 1756 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI