Bugun...
Geçmişteki Gülşehir Faaliyetleri


Ali İhsan Açıkgöz
 
 

facebook-paylas
Tarih: 30-01-2021 15:54

Belediye Hizmetleri

1960 yılından önce ilçemizde belediye başkanlığını hep CHP’liler kazanırdı. CHP’li Belediye başkanı ile Demokrat Parti İlçe Başkanı, aralarındaki anlaşmazlıktan dolayı memleket meselelerinde hiçbir şekilde bir araya gelemezlerdi. Belediye Başkanı, belediye işlerini takip için Ankara’ya gittiğinde, Demokrat Parti İlçe Başkanı ilgili yerlere “yardımcı olmayın” diye telgraf çekerdi. Bu yüzden de Demokrat Partinin iktidarda bulunduğu bu on yıllık süre içerisinde ilçemiz yardımlardan yararlanamamıştı. Bu çekişmenin bir örneğini anlatmak istiyorum.

Demokrat Parti İlçe Başkanı Hakkı Irmak, CHP’li Belediye Başkanı Ali Koçak’ı, şehrin çarşısına parke taşlarının döşenmesinde suiistimal yapıldığı şikayeti üzerine, Bakanlıktan gelen müfettiş tarafından çarşıya döşenen parke taşlarının sayımı yaptırılmıştı. Neticede bir suiistimale rastlanmadığı müfettiş raporunda ifade edilmişti.

İşte Gülşehir’de iki parti arasında cereyan eden bu gibi trajikomik olayları yaşadığımız için, 1963 yılında yapılan belediye seçimlerinde Gülşehir’i siyasi yönden istikrara kavuşturmak üzere, o günkü koşullarda Gülşehir’de CHP’nin oyları çoğunlukta olmasına rağmen, Belediye seçimlerinde belediye başkanlığına CHP’li A. Oruç Ünlüsoy tarafımızdan bağımsız olarak aday gösterildi. Seçimlerde belediye meclisine ben dahil olmak üzere altı üye CHP’den, dört üye Adalet Partisinden, iki üye de Millet Partisinden seçildi.

Yukarıda belirttiğim gibi ilçedeki ikiliği kaldırma düşüncesi ile belediye encümeninde, karşı partilere de üyelik verilerek koalisyon şeklinde çalışmaya başladık. Böylece Gülşehir’de partiler arası anlaşmazlığı kaldırmaya çalıştık. Bu arada CHP ilçe başkanı olarak beş yıl süreyle belediye başkan vekili ve encümen üyesi sıfatıyla, belediye başkanı ile birlikte Gülşehir’e hizmet için her türlü çalışmayı gerçekleştirdik.

1968 seçimleri yaklaşırken belediye başkanı rahmetli A. Oruç Ünlüsoy, AP’ye geçmek istediğini, bizim partili arkadaşlarla olan bir toplantıda dile getirdi. Biz neden geçmek istediğini sorduğumuzda “belediyeye yardım için İller Bankası Genel Müdürlüğüne gittiğinde AP’li Belediye başkanlarına, o zamanki İller Bankası Genel Müdürü olan Esat Kıratlıoğlu’nun daha yakından ilgi gösterdiğini, kendisine ise uzaktan elini uzattığını” belirterek, Gülşehir’e daha çok hizmet alabilmek için AP’ye geçmek istediğini söyledi. Böylece 1968 seçimleri öncesinde Belediye Başkanı A. Oruç Ünlüsoy AP’ye geçti.

1968 yılındaki seçimlerde ilçede ikilik yaratmamak adına belediye başkanı olan A. Oruç Ünlüsoy’un karşısına CHP’den aday çıkartmadık.

Ancak AP’liler, belediye meclisinde CHP çoğunlukta olursa AP’li olan belediye başkanını çalıştırmaz düşüncesiyle aksi propaganda yaptılar. Bu yaklaşımın sonucu olarak, belediye meclisine CHP’den ben dahil beş üye, AP’den altı üye, İşçi Partisinden bir üye seçildi. Belediye başkanı da AP’li olduğu için çoğunluk AP’lilere geçti. Bu sefer, 1968 seçiminden önce belediye meclis encümeninde yaptığımız koalisyon şekline AP’liler uymadı. CHP’lilere aktif görev verilmedi. Bu suretle yeniden partiler arası bir ikilik yaratılmış oldu. Buna rağmen CHP’liler, belediye başkanına hiçbir müşkülat çıkarmadılar. Yine eskisi gibi belediye işlerine ve ilçeye yapılacak yatırımlara yardımcı olundu.

Bu sayede 1963’ten 1973’e kadarki on yıllık dönemde Gülşehir’de sağlık ocağının ikmali ile motel, afet evleri ve Taskobirlik şarap fabrikasının yapılması gerçekleştirildi.



Bu yazı 1021 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI