Bugun...
ÇÖLDE BİR VAHA; ŞÖLEN DERGİSİ


Doç. Dr. Faruk Güçlü
 
 

facebook-paylas
Tarih: 25-05-2017 18:39

ÇÖLDE BİR VAHA; ŞÖLEN DERGİSİ

 

Nevşehir, Niğde iline bağlı bir ilçe iken, Demokrat Parti (DP) döneminde Kırşehir ilinin ilçe yapılması sonucu 1954 yılında il yapılmıştır. 1980 öncesi Nevşehir ve ilçelerinde çeşitli yerel gazeteler yayınlanmıştır. Ancak 1980 öncesi yayınlanan ve iz bırakan iki dergi vardır. Bunlardan birisi Şölen Dergisi, diğeri ise Ürgüp/Göreme Dergisi’dir.

Şölen Dergisi; Namık Nalbantoğlu ve Dündar Aydoğdu önderliğinde Nevşehir’de 1964 yılında yayın yaşamına başlamıştır. Derginin yazı işleri müdürü, Köy Enstitüsü kökenli, Nar Ortaokulu Türkçe öğretmeni, yazar Dündar Aydoğdu’nun anlatımlarına göre; “1963 yılında Nevşehir’de Ceyhun Atıf Kansu’ya her sayısında sataşan muhazafakar eğilimli bir gazete vardı. Bu canımızı sıktı ve bir gazete çıkarmayı düşündüm. Abdullah Tokmak ve Hasan Kaya isimli öğretmenlerle bir araya gelerek bir dergi çıkarılmasına karar verdik.” (Dündar Aydoğdu İnternet Sitesi). Yine yazar Dündar’ın anlatımlarına göre, 17 Kasım 1963 Pazar günü yapılan toplantıya, İlköğretim müfettişleri, Namık Nalbantoğlu, Şükrü Murat Kılıç, Remzi Rehber, Yahya Turan ve Türkçe öğretmenleri Hasan Kaya, Abdullah Tokmak ve Fahri Tokgöz katılarak bir dergi çıkarılması kararını benimsemişlerdir.

Derginin sahipliğini Namık Nalbantoğlu, sorumlu müdürlüğüne de Dündar Aydoğdu yapmıştır. Derginin ilk yedi sayısı Nevşehir’de çıkmış, daha sonra Dündar Aydoğdu’nun sürgün edilmesi sebebiyle Adana’da yayın hayatına devam etmiştir. 36 sayı yayınlanan dergi daha sonra kapanmıştır.

Dergide öğretmenler ve ilköğretim müfettişleri, öykü, şiir eğitim sorunlarına ilişkin yazılar yazmışlar, resim öğretmenleri karikatürlerini yayınlamışlardır. Nevşehir tarihinde Şölen Dergisinden önce yayın yaşamına katılan bir kültür ve edebiyat dergisi anımsanmamaktadır.

Şölen Dergisinin yanı sıra, Nevşehir ili ve ilçelerinde 1980 öncesi yayınlanan dergilerden bir diğeri de Ürgüp Kültür Turizm ve Kalkındırma Derneği yayını olarak 1969 yılında yayınlanan Ürgüp/Göreme Dergisi’dir. Derginin yöneticiliğini Bekir Taylan ve İbrahim Somyürek yapmıştır.



Bu yazı 1739 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI