Bugun...
VEFASIZLIĞIN CİRİT ATTIĞI BİR KENT; NEVŞEHİR


Doç. Dr. Faruk Güçlü
 
 

facebook-paylas
Tarih: 03-05-2017 09:31

Nevşehir, tüm Orta Anadolu kentleri gibi ne yazık ki kendisine hizmet eden ya da ülkesine değerli katkılar sağlamış ama şimdi hayatta olmayan evlatlarını unutan bir şehirdir. Nevşehir, her olaya siyasi gözlükle bakan vefasız bir şehirdir. Doğup büyüdüğüm, sevdiğim, kendi kentimiz hakkında acı gerçekleri de söylemek zorundayım.

İl Kültür Müdürlüğünün ve özellikle de yerel yönetimlerin bu konuda aşırı vefasızlık örneği sergiledikleri de açık. Şevki Atasağun, Cemal Seymen, Hakkı Atamolu, Ali Baran Numanoğlu, Refik Başaran, Damat İbrahim Paşa, Hacı Bektaşi Veli, Karavezir Mehmet Paşa, Vefa Poyraz ve Ürgüplü ailesi mensupları, Esat Kıratlıoğlu, Selahattin Hakkı Esatoğlu, Ragıp Üner, Selahattin Küçükdağ gibi siyasilerimiz ve saygın isimlerimiz unutulmamış… Onların siyasi görüşlerine yakın belediyeler olduğu için Nevşehir İl Merkezinde, Avanos, Hacıbektaş ve Ürgüp ilçemizde isimleri hastane ve sokak adı olarak unutulmamak üzere belleklere kazınmış… Bu nedenle bu isimleri verenlere de teşekkür borçluyuz.

Eşekli Kütüphaneci olarak Mustafa Güzelgöz heykeli Ürgüp Belediyesi ya da İl Kültür Müdürlüğü tarafından Ürgüp’te yapılması gerekirken, yapılmamış ve heykel Kartal Belediye Meydanına Kartal Belediyesi tarafından dikilmiştir. Bu durum Ürgüp Belediyesi için ayıplanacak bir olgudur. Ortaokul ve Liseyi Ürgüp’te okumuş ve kendisini yarı Ürgüplü sayan biri olarak Ürgüp Belediyesi adına adeta utandım. Sayın Ürgüp Belediye Başkanı, bu utancı ortadan kaldırmak boynunuzun borcudur…

Nevşehir İl Merkezinde Adnan Saygun, Mehmet Zeki Tekiner, Necip Bilge, Prof. Dr. Neşet Günal (özellikle üniversitede), Şekip Ayhan Özışık ve Zeynep Korkmaz isimlerinin yaşaması gereklidir. Bu isimler unutulmuş ve vefasızlık örneği verilmiştir. Hele Zeki Tekiner gibi kendisine önerilen binlerce teklifi reddederek Nevşehir’de kalmayı seçen, milletvekilliği,  Kurucu Meclis üyeliği yapan bir değerli büyüğün siyasi nedenlerle görmezden gelinmesi bağışlanabilecek bir davranış değildir.

Örneğin Gülşehir ilçemizde bir Ali İhsan Açıkgöz isminin yaşaması gerekmez mi?

Acıgöl ilçesinde de Neşet Günal adının yaşaması gerekir.

Avanos ilçemizde Abdullah Rıza Ergüven, Suat Taşer; Özkonak’ta Emin Türk Eliçin, Mürüvet Bilen isimlerinin yaşadığını görmek istiyoruz.

Ürgüp ilçemizde Mustafa Güzelgöz ve Mehmet Türkan isimlerinin yaşaması gereklidir.

Hacıbektaş ilçemizde Halil Tunç ismini görmek isteriz.

Bu değerli isimleri daha da çoğaltmak mümkün…

Halen hayatta olan şair ve yazarlarımız da var. Onların da ismi uygun yerlere verilebilir.

Bu kadar vefasızlık, bir kenti öldürür. Geleceği ile geçmişi arasındaki bağı kopartır. İl Kültür Müdürlüğünün bugüne kadar üzerine düşen görevi ikmal etmediği açık. Yerel yöneticilerimiz, onlar da çoğunlukla görevlerini ihmal etmişler. Umarız, bundan sonra yaptıkları ihmali telafi ederler…



Bu yazı 2017 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI