Bugun...
İNÖNÜ’NÜN NEVŞEHİR ZİYARETİ VE TASKOBİRLİK


Doç. Dr. Faruk Güçlü
 
 

facebook-paylas
Tarih: 10-01-2018 15:18

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 7 Ağustos 1942'de başlayan 8 Ağustos 1942'de biten İncesu, Ürgüp, Avanos, Gülşehir ve Nevşehir gezisi yapmıştır. (İnönü Vakfı internet Sitesi) O tarihte İncesu ve Ürgüp Kayseri’ye, Avanos Kırşehir’e, Gülşehir ve Nevşehir ise Niğde’ye bağlı birer ilçedir. Cumhurbaşkanı İnönü, yanında Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve Ziraat Bakanı Reşat Muhlis Erkmen olduğu halde bölgeyi adım adım dolaşarak halkın sorunlarını dinlemiştir.

Nevşehir ilçesinde Cumhurbaşkanı İnönü’yü karşılayan belediye başkanı “Şükrü Süer halkın sorunlarını kendisine anlatır ve elde kalan üzümler için bir çözüm bulunmasını ister” (Ali İhsan Açıkgöz, 11.02.2015 Hak Gazetesi).

İnönü’nün kendi el yazısıyla tuttuğu günlüklerine göre “yörede şarapçılık konusuyla Ziraat Vekili ilgilenecektir” (İnönü Vakfı kayıtları). Cumhurbaşkanı İnönü’nün talimatları gereği Ziraat Bakanının konuyu planlama kuruluna ilettiği ve alt yapı çalışmalarının oluşmasını sağladığı görülmektedir.

“1942 yılında zamanın Cumhurbaşkanının Nevşehir bölgesini ziyareti esnasında, bölge üzüm üreticilerinin ürettikleri üzümlerin değerlendirilmesi yönündeki istekleri üzerine, Atatürk Orman Çiftliğine bağlı olarak 08/05/1958 tarihinde Nevşehir Üzüm ve Mamülleri Tarım Satış Kooperatifleri Birliği TASKOBİRLİK kurulmuştur” (Taskobirlik İnternet sitesi).

Görüldüğü üzere Taskobirlik sitesinde İsmet İnönü’nün isminin anılması ve teşekkür edilmesi yerine “zamanın cumhurbaşkanı” sözcüğü tercih edilmektedir.

Daha sonra Atatürk Orman Çiftliği bünyesinden ayrılarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı bir kamu sermaye şirketi olarak görevini sürdürdüğü görülmektedir.

Şırası, meyve suyu ve Derdalan şarabı ile ünlenen Taskobirlik uzun yıllar bölgenin en ciddi sanayi kuruluşu olarak çalışmış, pek çok çalışanı istihdam etmiş ve yörenin çiftçilerinin üzümlerinin heder olmasını önlemiştir. Avukat Ali İhsan Açıkgöz’ün anılarına göre de uzun süre bölgede yatırımcılara ve çiftçilere örnek bir kuruluş olarak çalışmıştır.

Günümüzde de çalışan bu kamu kuruluşu ne yazık ki bölgede etkinliğini ve öncülüğünü kaybetmiştir. Taskobirlik’in eski yıllardaki öncü ve güçlü haline dönmesi temel dileğimizdir.



Bu yazı 2205 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI