Bugun...
Kapadokya’nın Medeni Şehri Nevşehir


İbrahim Selvi
 
 

facebook-paylas
Tarih: 13-06-2018 11:46

Türklerin geçmişinde kurdukları sıfırdan tasarladıkları şehir Nevşehir. Osmanlı Sultanlarından Padişah lll. Ahmet 1720 şehirleşmenin medeni çevre ve onu tanımlayan unsurlarını Türk şehirlerine kazandırmak istemiş, bu yönlü girişimde bulunmuştur. Bu medeni girişime o günün Sadrazamı Damat İbrahim Paşa ön ayak olmuştur. Parklar bahçeler, Konak ve Saray’lar inşa edilmiş. Eğitim öğrenim matbaa ve benzeri çağdaş kazanımlar bu dönemde yansıtılmak istenmiş. Bu yönlü medeni yaşamın öncü şehiri de Nevşehir seçilmiştir. Nevşehir Damat İbrahim’in memleketidir. İbrahim yaşadığı dönemde yüzünü medeni unsurlara dönmüş ve eğitim öğrenim gibi halkı kültürel yönden bilinçlendirmek, aydınlatmak istemiştir.  Ancak, o dönemin bağnaz, tutucu cevresi buna izin vermemiştir. Bu girişim 1730 yıllarında lll. Ahmet’in tahtan indirilmesine, İbrahim’in de katline neden olmuştur. Osmanlı’da Lale dönemi olarak tanımlanan girişim böylece son bulmuştur.

Niye yazıyorum bunu, aslında çok bilinen bir vakıadır bu durum. Bu vakıayı başka bir pencereden değerlendirmek için. Nevşehir Türkiye’nin en demokratik, en medeni şehiri olduğu gibi; milli ve manevi değerlerine bağlı, insani ilişkileri yüksek seviyededir. Adli ve polisiye vakaların ülke genelinde en düşük olduğu bölgedir. Siyasi seçimlerde seçmeni Türkiye’nin politik nabzını tutar. Nevşehir Milletvekili dağılımı ülke genelinin göstergesini teşkil eder.

Değerli kardeşlerim; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed SAV Efendimiz döneminde, Peygamberin yaşadığı şehir Mekke’nin sosyal yapısı insanının mizaç ve karekterinin çok sert, kaba ve haşin olduğu ifade edilir.  Peygamberin hicret ettiği şehir Medine’nin Mekke’ye göre daha medeni, insanlarının daha zarif olduğu o dönemde ifade edilmiştir. Bugün Hac ziyareti için o coğrafyaya giden Türk insanının çoğunun bölge için ifade ettikleri sosyal tanım şöyle.  Bugün de, aradan bin beşyüz yıla yakın zaman geçmesine rağmen o topraklara giden Hacılarımız “Mekkelilerin hala Medinelilere göre sert, haşin ve kaba olduklarını Medinelilerin daha zarif kibar ve medeni olduklarını ifade etmekteler”.

Yani coğrafyaların kendine özgü değişmeyen iklim şartları olduğu gibi, coğrafyada yaşayan insanların, toplumun kendine özgü kültürel, sosyal iklimi olduğu gerçeği yukardaki örnekte olduğu gibi kaçınılmaz.

Nevşehir’e, Nevşehirliye selam olsun; umarım Nevşehir’i yöneten temsil eden şahıs ve kurumların Nevşehir’imizin bu yüksek karakterinin bilincinde  olmaları kaçınılmaz. İlerleyen gelecekte Damat İbrahim Paşa’nın mirası şehirimizde korunacağı gibi şehir adına, tanımına uygun geliştirilip kalkındırılacaktır. Tabii burada Nevşehirliye, özellikle iktisadi birikim ve bilince ulaşmış hemşehrilerimize sorumluluk düşmektedir, bu durum Nevşehir Spor’un gelişmesi için de aynı.

Kapadokya bölgesi her geçen gün popülaritesini artırmakta, bölgede yerli yabancı Turist ziyaretçi sayısı artarak devam etmektedir. Bölgeye has coğrafi yapı ayrıca Nevşehir’in değerine değer katmaktadır.

Hoca arkadaşına hitaben “bana bir öğrencini refakatçı verir misin, yapacağım seyahatta bana eşlik etsin, müsaade edersen” demiş. Adam, arkadaşına bir öğrencisini mihmandarlık yapmak üzere vermiş. Hoca mihmandarıyla seyahatı tamamlayıp emanet öğrenciyi yerine teslim etmiş. Mihmandar veren adam hocaya, talebesinden memnun olup olmadığını sormuş. O da “iyi de biraz çok konuşuyor geveze” demiş. “Nasıl?” “Ben, adını sordum. O, köyünü, kentini, babasını anlattı” demiş.

Biz de yazarak olur olmadık gevezelik yapmayalım. Seçim arefesinde. Bayramdan önce bir yazı daha yazmayabilirim.

Şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik ederim. Allah yaşattığı sürece lütfundan mahrum bırakmasın. İyi bayramlar.



Bu yazı 1094 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI