Bugun...
Rahlede Bir Çivi Gibi Sükunetle


İbrahim Selvi
 
 

facebook-paylas
Tarih: 21-04-2018 07:23

İnsanın doğumu ile birlikte hayatın içinde, Evren’in akışında yerini alması, varlık göstermesi bir realite. Gökyüzüne bakıp yıldızları seyrederek varlığa bir vücut verip kimlik kazandırması, anlamlandırması, insanın düşünen, akıl sahibi yaratık olduğunun kanıtıdır. Kutsal terim bu durumu şöyle açıklar: "Biz İbrahim’e katımızda ihsanda bulunarak ilham ettik. O yıldızlara baktı, bu Tanrı olabilir dedi. Sonra onların güneşle kaybolduğunu gördü...  Ve nihayetinde, ben batanları sevmem, benim rabbim bunlara da hükmeden olmalıdır dedi."

İnsan, ruhsal evrimini gerçekleştirerek istenilen anlamda insanı kamil sıfatını edinmeli, gerçek manada insanın yaratılış amacına uygun kabiliyet kazanmış olsun.

Öğrenim gören talip, talebe dinlediği ve anladıklarına anlam kazandırdığı süreçte aslında dinlerken rahlede bir çivi gibi; öğrencide asıl gelişen refleks, hitap etme yeteneğini de kazanmış olmasıdır. Dinlerken hitap etmesini, itaat ederken de yönetmesini kavramış öğrenmiş olacaktır.

Bilmek ve öğrenmekle birlikte, anlamak ve anlam kazandırmak, bilineni bir karaktere dönüştürmek gerçek manada kişiliğimizde de ruhsal gelişmemize katkı sağlayacaktır. Aksi durumda karaktere dönüşmeyen bilmekliğin bir yararı olmayacağı gibi insani gelişime katkı da sağlamayacaktır.

Çevre  bilinci, çevre temizliği her alanda dile getirilip ifade edilmesine rağmen, toplumda gerektiği ölçüde anlaşılamamış olmalı ki bugün parklarda, sokakta karşılaştığımız çevre kirliliği konunun öneminin anlaşılmadığını, bilginin toplumda bir karaktere dönüşmediğini göstermektedir.

Öğrenmek, rahlede bir çivi gibi sabır ve sükunetle dinlemek, anlamak, özümsemek ve bildiklerimizi karaktere dönüştürmektir anlamak, öğrenmek...

Rahledeki çivi Mevlana’yı temsil eder. Şems o çiviyi kelam aleminden çıkartıp mana alemine kavuşturmuştur ve alem Mevlana ile kavuşmuş, buluşmuştur.

ERTUĞRUL ÖZKÖK VE MAGAZİN YORUMU

Hürriyet Gazetesinin yaklaşık 20 yıl boyunca Genel Yayın Yönetmenliğini yapmaktadır. Sayın Özkök, yazım ve gazetecilik alanında büyük deneyim ve kazanımları olan entelektüel birikim.  Kendisinden büyük ölçüde istifade etmekte, yazı ve yorumları etkili ve aydınlatıcı. Absürt bir şeyle karşılaşıp yazım konusu yaparsa eğer, hocam diye başlayıp; ezer de ezer. Ancak son yazı ve paylaşımları geleneksel siyasi, politik sosyal paylaşımın dışında daha çok magazin içerikli yorum ve paylaşımlarda bulunmakta. Herhalde Sayın Özkök artık magazin yazıyor, yazacak diye düşünürken 17 Nisan tarihli yazısında kendisi konuya açıklık getirerek; yanlış anlamadıysam artık siyasi yazı ve yorumlarda jübilesini yaptığını -yapacağını- bundan sonra magazin ağırlıklı yorumlar yapacağını ifade edip yazmış. Ne diyelim hayırlı olsun. Yine takip eder, magazin kültürümüzü geliştiririz. Sayın E. Özkök’te malzeme çok, ne yazsa, neyi ifade etse zevkle okunulup takip edileceğine inanıyorum.



Bu yazı 911 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI