Bugun...
Açıksaray Bakımsız Tarzan!


Mustafa Boncukcu HAKÇA
 
 

facebook-paylas
Tarih: 07-08-2015 15:33

Gülşehir’in turizmdeki umudu Açıksaray ören yeri bakımsızlıktan dökülüyor.

Güzel bir deyim vardır: Bakımsız Tarzan diye… Açıksaray’ın hali de işte tam böyle! Tarzan’ın gücü, kuvveti ve çevikliğiyle anılıp bunun tersi bir yapıya sahip kimselere ironi olması için “Bakımsız Tarzan” denmesi, Açıksaray örenine de ne kadar uyuyor?! Açıksaray’ın turizmle meşhur olup ancak ören yerinin içler acısı hali bize bu deyimi hatırlatıyor.

Bu yıl 30 bin kadar turist gelmesi beklenen Açıksaray umulduğu kadar turist çekemiyor. Tahminler tutmadı. Bunun nedeni herhalde Açıksaray’a gelen bir turistin, gelecek olan 100 turisti kaçırmasıdır. Bir turist, 100 turist getirir diyoruz. Ama aksine bir turist, 100 turisti de kaçırır. Çünkü bir yere giden insanlar memnuniyet durumuna göre gittiği yeri ya överler, ya da bizim deyimimizle karalarlar. Şimdi Açıksaray’a gelen bir turistin düşüncesi geri dönüş yolunda ne olabilir?!

Açıksaray ören yeri ücretsiz diye yetkililerce fazla önem verilmiyor olabilir. Ancak turizmin gelişmesini samimi olarak isteyen ve öyle görünen yerel yöneticilerin bu konu üzerine hassasiyetle eğilerek gerekli yerlerle bağlantı kurup Açıksaray’ın bu kötü durumunu ele almaları Gülşehir’in yararınadır.

Açıksaray, adına layık bir şekilde açık bir saraya dönüşmedikçe gelen turist bir daha gelmediği gibi 100 turistin gelmesine de engel olur. Bundan dolayı denilebilir ki, Açıksaray ancak bir arkeoparka dönüştürülürse kurtarılabilir, turist çeker ve gelir getirir. Değilse Açıksaray harabe olarak kalır. Zamanın, rüzgarın ve yağmurun yani atmosfer şartlarının insafına terk edildiğinde ise kayaların tek tek dökülüp yıkılmalarını seyretmekten başka elimizden bir şey gelmez ve birkaç kuşak sonra görülecek bir kaya yapısı deliklerden başka bulunamayabilir.

Yetkililere ve ilgililere çağrımız, çok geç olmadan Açıksaray’a bakın, bakımını yaptırın! Sadece Nevşehir’e giderken şöyle bir bakmayın! Siz ona bakarsanız, o da eminim ki Gülşehir’e bakar! O kadar ekonomik gücü getirebilir. Bakımsız Tarzan’a bakıldığında ormanın kralı olduğunu unutmayın!

Açıksaray için yapılması gereken öncelikli işler şöyle sıralanabilir:

Özel mülklerin kamulaştırılıp Açıksaray sit alanının çevresinin güvenlik için telle korumaya alınması.

İvedilikle kaya yapılarının yağmur suları drenasyonunun yapılarak yapıların yıkılmasının önüne geçilmesi.

Özellikle turistler için kaya yapılarına ulaşan mevcut patika yolların stabilizasyonunun yapılması.

Derenin ıslah edilerek ağaçlarla birlikte düşünülerek çevrenin temizlenip düzenlenip oturulmaya ve gezmeye müsait hale getirilmesi.

Tehlike arz eden ve risk taşıyan yapı ve oluşumlarda sağlamlaştırma yapılması ve güvenlik önlemlerinin alınması.

Bütün anıt eserlerin elden geçirilip gerekli olanların restorasyon ve onarımının yapılması.

Ve nihai hedefte bir proje hazırlanarak Arkeopark haline getirilmesi.

 



Bu yazı 1904 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI