Bugun...
Bir Şehidin Anatomisi


Mustafa Boncukcu HAKÇA
 
 

facebook-paylas
Tarih: 12-02-2018 14:28

Bir hafta önce Afrin'de şehit olan TSK mensubu Piyade Komando Uzman Çavuş Şahin Kaya 1990 yılında Gülşehir'de doğmuştu. Demirci esnafı olan baba Ramazan Kaya, onu zor şartlar altında büyütmüş, yetiştirmiş ve ülkesine yararlı olması için okutmuştu. Tekniker olarak mezun olan Şahin Kaya, yüksek gerilim elektrik üzerine eğitim almış ve bu meslekte çalışmak üzere bilgilerle donatılmıştı. Ancak meslek alanında çalışmak istedi ise de bir işe giremedi. Bunun üzerine babasının demirci dükkanında çalışmaya başladı. 

Bir süre sonra ilçe merkezinde bulunan fabrikada elektrikçi olarak asgari ücretle bir iş buldu. Fakat ücretin yetersizliği ve çalışma şartları dolayısıyla kendisine yeni bir çıkış yolu aradı. Çünkü aldığı maaşla, evlenmek istediği halde kız bile vermiyorlardı.

TSK'nin personel alımlarına baş vurdu. İlk başvuruda TSK'ya giremedi. İkinci defa denedi, yine kazanamadı. Üçüncü ve dördüncü defada da olmamıştı. Yaş dolayısıyla son hakkı olan beşinci sınava girişinde başarılı olan Şahin Kaya, Bolu Komando Tugayında Piyade Komando Uzman Çavuş olarak geçen yıl göreve başladı.

Hemen evlilik hazırlıkları yaparak Adıyamanlı Rabia ile hayatını birleştirdi. 10 ay önce düğününü yapan Şahin Kaya, evlendikten sonra iki kez sınır dışı görevine gitti. İkinci gidişinde Irak'ta tam altı ay görev yaptı.

Irak'tan dönüşte izin alarak memleketine geldi. Bu arada eşi Rabia, bir kız çocuğu dünyaya getirmek üzereydi. Ne var ki normal doğum izinden sonraya denk geliyordu. Bunun üzerine çocuğunu izin bitmeden görmek isteyen Şahin Kaya, eşine hastanede erken doğum yaptırarak çocuğuna bir an önce kavuştu.

Bu arada Bolu'daki birliği, Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği "Zeytin Dalı Harekatı" nedeniyle Afrin'e gönderilmişti. Birlik komutanı, çocuğu olan Şahin Kaya'ya doğum izni dahil bütün izinlerini kullandırarak, Afra adını verdiği çocuğunu doyasıya görmesini sağlamıştı.

İznin tamamlanması üzerine 3 Şubat cumartesi günü, 15 günlük Afra'yı eşi Rabia ile birlikte baba ocağında bırakan Şahin Kaya, babası Ramazan Kaya ve amcası İlhan Kaya tarafından araçla götürülüp Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı yakınında bulunan askeri birliğine teslim edildi.

Hayatın bir cilvesi olarak, Afra adını koyduğu bebeğine doyamayan Piyade Komando Uzman Çavuş Şahin Kaya'nın Afrin'de şehit olduğu haberi, iki gün sonra pazartesi akşamı ailesine, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, İl Jandarma Alay Komutanı K. Kd. Alb. Yüksel Yiğit, Gülşehir Kaymakamı Çağlar Tekin ve Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy tarafından iletildi.

Tek oğul olan şehidin babası Ramazan Kaya, annesi Güler Kaya, eşi Rabia Kaya ve kızkardeşi Çağla Büyükbıyık ile diğer yakınları bu acı haberle feryat figan gözyaşlarına boğuldular. Ocaklarına düşen şehit ateşi yürekleri dağladı.

Ertesi gün Hatay'dan askeri bir uçakla gelen Şehit Piyade Komando Uzman Çavuş Şahin Kaya'nın naaşı Kapadokya Havalimanında askeri törenle karşılandı. Gülşehir Kurşunlu Camide ikindi namazından sonra kılınan cenaze namazı ve askeri törenle, ilçe nüfusundan fazla olan 12 bini aşkın kişinin katılımı ile acı ve gözyaşları içinde Asri Mezarlıktaki şehitliğinde toprağa verilen şehide Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Nevşehir milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, İl Jandarma Alay Komutanı K. Kd. Alb. Yüksel Yiğit, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları da eşlik ettiler.

Babası Ramazan Kaya'nın anlattığına göre daha önceleri rüyasında Şehit Şahin Kaya, dedesi merhum Şahin Kaya'yı arkadaşlarıyla otururken kendisine kıymalı pide verirken görür. Yörede cenazelerden sonra dağıtılan kıymalı pideyi alan Şahin Kaya, "Bu kimin pidesi dede!" diyerek dedesine seslenir.  Dede ise ona "Senin pide torunum, senin pide!" diye cevap verir. Baba Ramazan Kaya, oğlunun bu rüyanın etkisinde kaldığını ve sık sık şehit olacağını dile getirdiğini söylüyor.

Hatta iznin son gününde Hatay'dan teslim olacağı birliğe araçla giderken başka bir aracın hatası ile yapılan ve araç lastiğinin patlamasına neden olan trafik kazasında Şahin Kaya, hemen durdurduğu araçtan inip, diğer kaçan araçtakilerin arkasından şu şekilde bağırmış: "Yeşil elbiseyi giyip şehit olmadan mı beni öldüreceksiniz?!"

Makamın cennet, ruhun şad olsun Şehit Piyade Komando Uzman Çavuş Şahin Kaya!..

"Çarşamba günü idi. Onunla vedalaşmaya, 'güle güle git' demek için gitmiştik. Oturup hoşbeşten sonra vedalaşma vakti geldi. Kalktık, kapıda bizi uğurlarken, ona 'Allahaısmarladık, güle güle git, güle güle gel' diyecektim. Fakat ağzımdan 'Başın...' diye bir söz çıktı, 'sağolsun' sözü dilimin ucunda kaldı. Hiçbir anlam veremedim! Rahmetli bana gülümseyerek, 'Enişte!' dedi usulca... Hemen toparlanıp, 'Güle güle git! İyi yolculuklar!' diyebildim.

'Başın' sözcüğünün manasını pazartesi akşamının geç vaktinde şu şekilde öğrendim: Yatmış, tam uykuya dalmak üzereyken cep telefonum çaldı. Kalkıp telefonu açtım. Amcası İlhan Kaya bana iki kelime haykırdı: 'Şahin şehit!..' Anlamadım, 'Ne?!' diye bağırdım. Tekrar aynı kelimeleri söyledi: 'Şahin şehit!..' Yine anlamadım, ya da anlamak istemedim. 'Ne?!' diye bağırdım tekrar. Üçüncü kez 'Şahin şehit! Şahin şehit diyorum' dedi. O an dünya başıma yıkıldı!"



Bu yazı 1727 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI