Bugun...
Haydi Gülşehir! Avanos'tan ders çıkaralım!


Mustafa Boncukcu HAKÇA
 
 

facebook-paylas
Tarih: 30-07-2019 09:29

Avanos Halk Oyunları Festivalinden Açıksaray Mavrikios Turizm Festivaline yol gider mi?!

Avanos Belediyesi, Gülşehir'in ders bile çıkarabileceği 1. Uluslararası Avanos-Kapadokya Dünya Halk Dansları Festivali düzenledi. 

Avanos Belediye Başkanı Alper İbaş, törende yaptığı konuşmada kültür ve sanat etkinliklerine özel önem verdiklerini belirtti. Aslında bu gibi etkinliklerin neden önem taşıdığı, artçı tanıtımların turizme katkılarından anlaşılır. Sosyal belediyecilik anlayışından öte turizm için vazgeçilmez değerde olan festival etkinlikleri, hem eğlence ve kültür-sanatın yerel halka can suyu gibi verilmesi yararı yanında, hem de turizmde büyük harcamalarla yapamayacağınız tanıtımın çok küçük meblağlara gerçekleştirilmesinin önünü açıyor.

1. Uluslararası Avanos-Kapadokya Dünya Halk Dansları Festivaline Bulgaristan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Meksika, Romanya ve Türkiye'den yaklaşık 500 dansçı katılıyormuş. Bu kadar büyük bir organizasyonu iki ay gibi kısa zamanda planlayıp uygulamaya koyduklarını Avanos Belediye Başkanı Alper İbaş açıkladı. Bu konuda tebriklerimi de ilettiğim başkanın, azim ve kararlılığı umarım bizim yöneticilere de geçer.

Neden derseniz, tam üç ay önceden başlayarak, Gülşehir Turizm ve Doğal Kültürel Varlıkları Derneği olarak Açıksaray'da bir turizm festivalinin hayata geçmesi için etkili yerlerde bir tasarı düşüncesi dillendirmiştik. Bu tasarı-önerimiz yeterince karşılık bulmadı. Eğer bulsa idi, bu ağustos ayının 13'ünde Açıksaray'da kapsamlı bir turizm festivali başlayabilirdi. Ancak yine de çok geç değil! Önümüzdeki yıllarda kapsamı genişletilebilecek bir festivalin öncü bir etkinliği bu ağustos ayının 13'ünde yapılabilir.

Neden ağustosun 13'ünde Açıksaray'da festival olmalı! 

Kapadokya'daki Arabissoslu Bizans imparatoru Mavrikios, 6. yüzyılın sonunda yaşamış bizim bir hemşehrimizdir. Avrupa'da tanınmış bir imparator olan Mavrikios, aynı zamanda büyük bir komutanmış ve savaş konusunda Strategeia diye de bir kitap yazmış. Yakın zamana kadar bu kitap, Avrupa ülkelerinde askeri okullarda kaynak kitap olarak da okutuluyormuş. Ayrıca hemşehrimiz Mavrikios ve erkanının sarayları, karargahları bizim Açıksaray dediğimiz örenyeridir.

Avrupa'da bu derece tanınmış bir imparatoru turizm destinasyonu amacıyla tema yapmamız herhalde eşyanın tabiatı gereği olmalıdır. Bu topraklarda yetişen her insan ve günümüze gelen her eser bizlerin kültür varlığı olduğu kadar insanlığın da kültür mirasıdır. Bu kültür varlığımızı önemseyerek turizmde değerlendirmek, Gülşehir Turizm ve Doğal Kültürel Varlıkları Derneği amaçları kapsamında olduğu gibi, yerel yöneticilerin görevleri arasında bulunmalıdır. 

O halde bu 13 Ağustosta Açıksaray'da festivale öncü olmak üzere Mavrikios'u anma etkinliği düzenleyelim. Savaş sanatı uzmanı komutan olan İmparator Mavrikios'un 13 Ağustosta tahta çıktığı tarihte yapılacak ve onun uzman olduğu savaş ve askeri oyunlar kapsamında gerçekleştirilecek festivalin içeriğinde at yarışları, at gösterileri, okçuluk, oryantiring, güreş, peintbol vb. etkinlikler olsun!
Haydi Gülşehir! Avanos'tan ders çıkaralım! 



Bu yazı 794 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI