Bugun...
Neden HAK?


Mustafa Boncukcu HAKÇA
 
 

facebook-paylas
Tarih: 15-02-2015 11:26

Eskiler bilirler. Bir zamanlar Gülşehir çarşısının hemen hemen her köşesine zaman zaman açılmış bir lokanta vardı. 1960'lı yılların ortasından 1980'li yılların ortasına kadar ticari yaşamını sürdüren bu lokantayı ilçenin ilk aşçılarından biri çalıştırıyordu. 

Bu lokantanın sahibi Salandalı Yunus Usta, yaptığı temiz ve lezzetli yemeklerin yanında doğruluk ve dürüstlüğü ile de tanınıyordu. Dört yıl kadar görev yaptığı Kahramanmaraş'taki askerliği süresince öğrendiği aşçılık, onun yaşamında belirleyici bir rol oynamıştı. 

Askerlik görevi bittikten sonra Malya Devlet Çiftliğine aşçı olarak girmiş, daha sonra memleketine gelerek yeni açılan sağlık ocağında mutfak ustalığını devam ettirmişti. 

Almanya'da çalışma furyası başladığında ilk gidenlerden birisiydi. Ancak üç yıl gibi çabuk bir sürede geri dönen Yunus Usta, oradan getirdiği sermayesi ile ilk lokantasını açmıştı. Aşçılıktaki hüneri ve lezzetli yemeklerine karşılık aynı beceriyi ticarette gösteremediğinden bu lokantayı birkaç yıl içinde kapatmış, ardından çarşının bir başka yerinde tekrar açmıştı. Belki de ilçenin ticari canlılığının az olmasının da etkisiyle Yunus Ustanın çarşının çeşitli yerlerinde açıp kapattığı lokantalar yirmi yılı geçtiğinde ona yaklaşmıştı.

Lokanta inadı emekli olması ile son bulan Yunus Usta, meydanı yeni yetişen gençlere bırakıp ticaretten çekildi. Lokantadan kalan masa, sandalye ve diğer malzemelerini satarak devredip, diğer ufak tefek eşyayı eve getirerek uzun yıllar saklayıp hatırasını yadetti. 

Bu kalan eşyalar arasında satmaya kıyamadığı pala ve bıçaklar, satılamayan tabaklar yanında kesilmiş koçanlar ve kesilmemiş faturalar, yüklü miktarda alacaklarının listesi bulunan veresiye defteri ve bir de her açtığı yerde lokantanın cephesine astığı tabela vardı...

Bu tabelada HAK Lokantası yazıyordu.

Babam Yunus Boncukcu 1994 yılında Hakk'ın rahmetine kavuştu.



Bu yazı 1829 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI