Bugun...
Seçimin Sonucu


Mustafa Boncukcu HAKÇA
 
 

facebook-paylas
Tarih: 09-06-2015 14:08

2011 Milletvekili Seçimleri ile 2015 Milletvekili Seçimleri Sonuçlarının Karşılaştırmasını yaparsak, şöyle bir durum ortaya çıkıyor:

                     2011                                MV.                 2015                                MV.

AKP               21.4 milyon - % 49          326                19.1 milyon - % 40         258

CHP               11.1 milyon - % 25          135                11.5 milyon - % 24         131

MHP              5.5 milyon - %  12            53                  7.6 milyon - % 16           80

HDP               2.8 milyon - % 6              36                   6.2 milyon - % 13           81

Sayısal olarak bir önceki seçim ile bu seçimin sonuçlarını karşılaştıracak olursak, kaybeden ve kazanan sadece görünürde ortaya çıkmış oluyor. Ancak genel açıdan bakıldığında, ülke olarak hem kazanmış, hem de kaybetmiş sayılırız.

İktidar partisinin bir önceki seçime nazaran 2.3 milyon seçmen kaybı var. Aslında bu kadar kayba iktidar yorgunluğu demek gerekirken, bu kayıpların çoğunluğunun belli bir bölgeden olması bu kanıyı zayıflatır. İktidarın kendi güvenlik politikasının kurbanı olduğunu söylememiz gerekir. Yüksek oranda oy kayıplarının bulunduğu bölgede ve bu bölge için uyguladığı politikaların yanlışlığını bu seçim sonucu gözler önüne seriyor. İktidarın doğudan aldığı oyların büyük bölümü HDP’ye kaymıştır ve bu durumun sebebi ve sorumlusu kendisidir. Doğu ve güneydoğuda kendisinden kaynaklı güvenlik zafiyeti yine kendisini vurmuştur. Diğer taraftan, çok az bir milliyetçi oyun MHP’ye gitmesi hariç AKP’nin çok da ağır bir hezimeti söz konusu değildir. Ancak bu kadar oy kaybı onu iktidardan etse bile zaten var olan bir koalisyonu açığa çıkaracağı aşikardır.

CHP açısından son iki seçim karşılaştırıldığında, bu partinin oylarını aşağı yukarı koruduğu görülmektedir. Fakat bunu başarı olarak nitelememiz mümkün değildir. Ana muhalefet partisinin, hükümetin onca hatasına ve yanlışlarına rağmen oy artıramaması bir eksikliğin işaretidir. Ancak bunun sebebini sadece CHP’de aramak da bizi yanılgıya götürür. Çünkü CHP son seçimde diğer partilere nazaran çok güzel bir kampanya yürütmüştü. Toplumun yapısında bir şeylerin eksik gittiğini kabul etmemiz daha doğru olur.

MHP oy oranını artırdı, milletvekilini artırdı, ancak bizce seçimin “kaybedeni” oldu. Sebebine gelince, HDP ile hemen hemen aynı politik güce sahip olması, kendisi açısından bir dezavantaj durum meydana getirdi. Ayrıca muhafazakar seçmen anlayışıyla, AKP’nin alternatifi bir parti olmadığı inancının su yüzüne çıktığı da görüldü. 2.1 milyon daha fazla seçmen, bir önceki seçime göre MHP’yi tercih etmiş. Nitekim HDP’den sonra oyunu en fazla artıran parti olmuştur. Buna rağmen MHP, HDP’nin büyük başarısından dolayı seçimin ne var ki “kaybedeni” olmuştur. Burada “kaybeden” kavramı göreceli kullanılmıştır. Elbette MHP bu seçimde sayısal başarıyı yakalamıştır. Fakat gelinen noktada, şartlar MHP’nin aleyhine işlemiştir diyebiliriz.

HDP, iktidarın çok yanlış uygulamalarından dolayı, hayalinde bile göremeyeceği bir sonuca ulaşmış ve 2011 Milletvekili Seçimine göre oylarını ikiye katlamıştır. Özellikle bir bölgenin illerinden tulum çıkarılan milletvekillerinin metazorik eylemlerin doğal bir sonucunun olduğu tartışmasız bir gerçektir. Bir seçim düşünün ki bir şehirde sandık ve görevlileri güvenlik yönünden helikopterle taşınsın. HDP’nin silip süpürdüğü illerde yapılan seçimin gerçek oyu yansıttığı düşünülebilir mi? Elbette hayır! Belli bölgelerde gerçekleşen ve özellikle AKP’den HDP’ye yönelen seçmenlerin toplu fikir değiştirmesi ve oy tercihi,  iktidar partisinin kendi güvenlik politikasının kurbanı olduğunun bir göstergesidir. Aslında HDP başarısından çok, burada bir AKP başarısızlığından söz etmek çok daha doğru olur.

Seçimlere genel olarak baktığımızda, demokrasinin kazandığını var saysak bile ülke açısından zor günlerin yaklaştığını tahmin etmek zor değil. Rüzgar eken fırtına biçer misali, AKP’nin işinin kolay olmadığı ortada. Diğer partiler ise imkansızlıkların içinde. HDP’nin olduğundan fazla gelişen gücü, Demokles’in Kılıcı gibi ülkemizin üstünde gezineceğe benzer. Sonuç olarak, bu seçimler ülkemize iç açıcı bir durum getirmedi.

 



Bu yazı 1735 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI